El blog d'en Gallego
|  contrast   intranet

Societat
10/04/2011

De la resignació a la indignació i a l'acció

Per Joan Carles Gallego HerreraAvui un mitjà de comunicació es pregunta si ens estem indignant, parafrasejant Stéphane Hessel, autor d’Indigneu-vos!, un al·legat contra la indiferència i a favor de la insurrecció política. El diari considera que hi ha base per a la mobilització general però sembla que no acaba d’entreveure les condicions per a una resposta general i articulada. Es trasllueix en els titulars de les diverses opinions que s’expressen: “El ciutadà ha de plantar cara; les coses estan canviant, junts som més forts; hi ha condicions per a la protesta; crec que no estem tan malament; falta saber quina serà la gota que farà vessar el got; estem articulant aliances socials; existeixen molts malestars, però molt segmentats; és el moment de la mobilització”.

L’article expressa algunes limitacions per organitzar una resposta a la situació. Tot i que hi ha motius de sobra per a la indignació, sembla que els governs són capaços de fer-nos veure com a inevitables les mesures que es prenen (com bé diu José Luis Sampedro: “Els mitjans de comunicació estan en mans de gent poderosa... els que s’han apoderat de tot”), i l’atomització de les reivindicacions sectorials no ajuda a respondre a les polítiques que es fan.

De ben segur l’article respon a la consciència que comença a aflorar en bona part de la indignació ciutadana davant mesures injustes. Les retallades anunciades pel Govern no són neutres ideològicament, afecten serveis públics de caràcter universal sobre els quals es basa la cohesió social, però s’acompanyen d’un millor tracte fiscal als sectors més poderosos de la societat, a les grans fortunes. Retallen drets però no toquen privilegis. I això certament indigna.

Hi ha motius per a la indignació. Aquests dies la indignació augmenta quan ens diuen que es retalla despesa sanitària, s’empitjora el servei, es retarda l’atenció, es limita la salut. O quan ens diuen que els més de 15.000 nens i nenes en què augmenta el sistema educatiu seran atesos amb la mateixa plantilla que el curs passat. Ja em direu com s’ho faran. Indigna el desnonament provocat per les execucions hipotecàries fruit d’una llei injusta que protegeix l’entitat financera i menysprea el dret a l’habitatge del ciutadà. Però també indigna que centres de decisió multinacionals decideixin deslocalitzar plantes productives, d’un dia a l'altre, sense causes econòmiques ni productives, acomiadant gent i desindustrialitzant territoris. O la indignació que provoca que la reforma laboral permeti l’acomiadament simplement al·legant previsió de pèrdues futures. Indigna, també, qüestionar l’exercici dels drets sindicals per limitar, així, la capacitat d’atendre els problemes dels companys i companyes de feina i d’organitzar la força per negociar davant la força de l’empresari o l’Administració. O com ens indignem quan sabem que sense tan sols avisar es retalla el compromís amb les ONG per al desenvolupament, aquell 0,7 tan lluitat, o quan se’ls diu als sectors de la cultura que cal desfer els camins fets, o quan s’insinuen pujades de taxes universitàries o de tarifes de llum, aigua i gas per sobre de l’IPC. La indignació davant dels que ens diuen que cal retallar drets socials i laborals, condicions de vida i de treball, per sortir de la crisi. La indignació davant de qui calla que en plena crisi hi ha qui està augmentant beneficis i guanys, qui en plena crisi manté privilegis, qui en plena crisi millora la seva posició de poder econòmic, mediàtic o polític.

I perquè estem tan indignats el dissabte 14 de maig volem confluir organitzacions socials diverses, veïnals, de consumidors, de cooperació, juvenils, d’estudiants, de pares i mares, d’usuaris de la salut, de la cultura, etc. I evidentment també les organitzacions sindicals, perquè sabem que quan retallen drets laborals i sindicals és més fàcil retallar drets socials, i si retallen drets socials serà difícil assolir millors condicions de treball.

I també el dijous 14 d’abril a les 6 de la tarda es concentren els treballadors i treballadores públics a la plaça de Sant Jaume perquè la retallada dels serveis públics comporta l’empitjorament de les condicions de treball. Una concentració amb un ampli suport social, ja que també sabem que amb la millora de les condicions de treball és possible la millora dels serveis públics.

Demostrem la nostra indignació el 14 d’abril i el 14 de maig.


Amb tanta indignació com tenim... hem d'escoltar això d'"Alosque" de la Pegatina & D'Callaos    
Compartir a:

Comentaris
 


Comentari de Antoni Ferret i Soler
11/04/2011


El motiu principal de la indignació és el fenomen d'"invertir" el raonament, i fer-lo passar per bo. El raonament normal és, primera: "Si hi ha dèficit, ja s'eixugarà d'una manera compassada, de mica en mica, no pas de cop." Segona: "Si falten diners, que els posin els que més tenen, els que fins i tot ara els estan augmentant. Tornant a augmentar els impostos indegudament rebaixats en anys anteriors i posant-ne de nous." Això seria lo normal. Doncs bé: es fa taula rasa d'això i es dóna per sabut que el que s'ha de fer és rebaixar la despesa, fins i tot la dels serveis socials.  I hi ha qui dóna això per correcte i discuteix la "quantia" de la retallada... No és un problema de quantia, és un problema de concepte del que s'ha de fer. De no enganyar la gent presentant el blanc negre i el negre balnc.
Tots el 14 d'abril i el 14 de maig!!!
 icona llapis  Idiomes

Idiomes


 

icona llapis  Articles per data


icona llapis  Articles per temaFacebook Twitter


icona llapis  Blocs i altres enllaços

font RSS

© CCOO de Catalunya

Aquesta pàgina compleix els estàndards del World Wide Web Consortium (W3C) i és accessible per a persones discapacitades.

Codi XHTML 1.0 Transitional vàlid! CSS Vàlid! Nivell A de les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.