El blog d'en Gallego
|  contrast   intranet

Política
03/07/2011

Llegint enquestes i altres herbes

Per Joan Carles Gallego HerreraAquests dies he llegit el Baròmetre d’Opinió Política que realitza el Centre d’Estudis d’Opinió de la Generalitat de Catalunya, fet durant els primers dies de juny i que informa de l’opinió de la ciutadania sobre diverses qüestions. Els mitjans de comunicació han destacat sobretot l’evolució de la tendència de vot a les diferents opcions polítiques, de qui guanyaria les eleccions si fossin demà o com evoluciona el sentiment independentista del país. L’estudi publicat, però, dóna més informacions.

L’enquesta, una vegada més, posa en evidència que avui la principal preocupació de la ciutadania és l’atur i la precarietat, preocupació que ha passat d’un 6,5% el juliol del 2007 al 51,5% el juny del 2011. Aquest és de llarg el problema més important que apareix, seguit, per ordre de preocupació, de la situació econòmica i la insatisfacció amb la política.

Pel que fa a la situació econòmica de Catalunya, majoritàriament es valora com a molt dolenta o dolenta, es considera que estem pitjor que fa un any i no es preveu cap millora a curt o mitjà termini. Quasi la meitat dels enquestats, el 45,3%, diu que la seva situació personal és pitjor que fa una any. No estem bé i no confiem que millori.

Sobre la situació política estem igual que fa un any: la majoria considera que és dolenta o molt dolenta. En relació amb l’actitud vers la política, es constata que hi ha una majoria de gent interessada en la política (només un 15,1% diu que gens i un 28,6% poc), i aquesta majoria confessa que discuteix amb molta o bastant freqüència de política. Però es considera poc satisfeta (48,6%) o gens satisfeta (17,7%) amb el funcionament de la nostra democràcia. No hi ha passotes, hi ha descontentament.

El Govern ha de llegir bé el Baròmetre d’Opinió, saber què pensa la gent i donar-hi resposta. Si només llegeix l’evolució de la intenció de vot no farà més que augmentar el descrèdit de la “política”. La mateixa enquesta ho confirma, amb un altíssim 81,6%, que creu que “els polítics no tenen en compte el que pensa la gent”.

Fa temps que sabem que les reformes o les retallades pressupostàries que impulsen els governs del nostre país no creen ocupació ni combaten la precarietat, no reactiven l’economia i empitjoren els drets socials i laborals. Però el Govern segueix insistint en les receptes i en la manca de diàleg social. És per això que hem de mantenir la pressió sobre l’actuació del Govern, sobre el debat pressupostari i sobre les reformes en tràmit parlamentari, per evitar nous retrocessos de drets.

Però al costat de la denúncia, de la proposta, de la pressió, de l’exigència de negociació, hem de reclamar espais de consulta ciutadana perquè puguem decidir en relació amb qüestions d’interès general. Quan es fa evident, com passa ara, la distància entre els governants i la ciutadania, el millor es donar veu a la ciutadania. El mateix Baròmetre d’Opinió confirma que quan es demana prioritzar entre diverses qüestions plantejades la màxima prioritat és “augmentar la participació dels ciutadans en les decisions importants del Govern”, seguida de “combatre la pujada dels preus”, opcions que superen d'altres com “mantenir l’ordre al país” o “protegir la llibertat d’expressió”.

Hem de reclamar al Govern que pregunti sobre les retallades i sobre les opcions de privatització plantejades aquests dies. L’Estatut d’autonomia preveu les consultes ciutadanes i una llei del Parlament les regula. Que la posin en marxa o caldrà impulsar una consulta popular.
 

Compartir a:

Comentaris
 


Comentari de aa
04/07/2011


aa

Comentari de Antoni Ferret i Soler
05/07/2011


Sí, que els governs "llegeixin" bé el Baròmetre. No només les tendències electorals. Però també, que ho llegeixin bé, els dirigents sindicals. Perquè, oi que no hi ha feina per a tothom? I, oi que no n'hi haurà mai més (o durant moltíssim temps)? Doncs, per què no emprenen els sindicats majoritaris una campanya per la reducció de la jornada laboral, per repartir la feina existent?
Antoni Ferret

Comentari de Ferran Blanch
15/07/2011


Ja aniria sent hora que els sindicats s'afegissin al sentiment majoritari del país i es posicionessin clarament per la insubmissió fiscal i per la independència. Que per alguna cosa som un sindicat nacional. L'ofensiva espanyolista que viu Catalunya no ha rebut cap resposta per part dels sindicats, al contrari, sembla que compti amb la seva connivència. Els 3.000 euros per persona i any que se'ns queda Espanya i no tornen podrien generar molta ocupació al nostre país. Però mentre ens dediquem a agredir alcaldes i a donar suport a la Feria de Abril i als okupadors d'espais públics... no farem res de bo.
 icona llapis  Idiomes

Idiomes


 

icona llapis  Articles per data


icona llapis  Articles per temaFacebook Twitter


icona llapis  Blocs i altres enllaços

font RSS

© CCOO de Catalunya

Aquesta pàgina compleix els estàndards del World Wide Web Consortium (W3C) i és accessible per a persones discapacitades.

Codi XHTML 1.0 Transitional vàlid! CSS Vàlid! Nivell A de les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.