El blog d'en Gallego
|  contrast   intranet

Política
01/11/2011

Errors que porten cua

Per Joan Carles Gallego HerreraFa pocs dies Alemanya ha trobat 50.000 milions d’euros de més en el càlcul del seu deute públic, ahir Irlanda anuncia una errada comptable que redueix 3.600 milions d’euros, un 2,3% del PIB, el seu deute públic. Això s’afegeix al ja sabut paper que les agències de classificació (les mateixes que avui classifiquen el deute sobirà) han tingut en l’origen de la crisi, quan donaven la màxima classificació a uns productes financers que van resultar tòxics i van dur a la fallida del sistema financer mundial. Si no fos tan seriós seria per riure. Es pot dir que un error el té qualsevol, cert, però quan les polítiques que es fan tenen com a base números, comptabilitats i valoracions de les agències de classificació, però els seus efectes negatius impacten sobre la vida de les persones, no sembla gaire oportú despatxar el tema amb massa frivolitat.

Les polítiques amb què s’està abordant la crisi econòmica es fonamenten en el fet que els números vermells de l’economia (el deute sobirà) i la negativa expectativa de recuperació que li atorguen les agències de classificació no deixa altre camí que fer el que s’està fent, que en definitiva és retallar drets laborals i socials i salvaguardar els interessos dels grans grups financers. Però com s’està veient, aquestes polítiques ni corregeixen els desajustos de l’organització social i econòmica que són a la base de la crisi, ni són les necessàries per generar un procés de recuperació amb un nou creixement de la riquesa i una major redistribució d'aquesta. Per contra, dia rere dia, les estadístiques confirmen que el resultat és l’augment de la pobresa i la desigualtat. Les darreres dades de l’Enquesta de població activa per al tercer trimestre de 2011, fetes públiques el 28 de novembre, confirmen aquesta realitat constatant l’augment del nombre de persones aturades a Catalunya, que són ja 742.000, una taxa d’atur del 19,4%, 72.600 persones aturades més que fa un any, un 10,9% més. Unes dades preocupants, i sense indicis de millora, que evidencien la inutilitat dels ajustos i retallades de drets laborals i socials que es van fent.

És per això que hem de seguir exigint la urgència d’altres mesures, que impliquen exigir al Govern de la Generalitat un autèntic pla de xoc contra l'atur, amb mesures per crear ocupació i per garantir la protecció econòmica de qui ha perdut la feina, està desocupat i no disposa de cap ingrés, assegurant-li l’accés a la RMI mentre no s’implementa la renda garantida de ciutadania. Necessitem un gran pacte per l’ocupació, amb l’objectiu de crear ocupació, en especial per als joves, que estimuli l'activitat econòmica en comptes de retallar despesa i inversió pública, que proposi una reforma fiscal justa i equitativa, que permeti una major recaptació, i una reforma financera que faci possible la intervenció pública de les entitats per garantir el crèdit a famílies, autònoms i empreses.

La situació es va empitjorant per a la immensa majoria de la població, i les mesures que es prenen no aborden els problemes reals, els que ens han dut on som, la desregulació com a norma i l’individualisme com a cultura. La lògica última de les mesures que es prenen radica simplement en el fet de salvaguardar els interessos dels inversors financers i de les grans empreses transnacionals. Alguna cosa hi hem de dir. Potser per això l’anunci d’un referèndum a Grècia ha generat tant d’enrenou. Els poders econòmics prefereixen una democràcia afeblida per fer que la política respongui als diners i no a les persones. Potser per això mateix ja va sent hora d’exigir transparència, que ens diguin què volen fer i a quins interessos representen. Reclamar que volem decidir, que volem que s’impulsi a Catalunya una consulta ciutadana, com preveu l’Estatut, on puguem decidir quin model social volem, el de les retallades i la no- participació, o el de l’equitat i la justícia social.Compartir a:

Comentaris
 


Comentari de Antoni Ferret i Soler
02/11/2011


El fet que l'anunci d'un referèndum a Grècia hagi desfermat un sentiment de desgavell i de pànic entre la Màfia internacional demostra ben bé el que són aquesta gent. Si una demostració de democràcia els espanta, amb això ja queden en evidència, que són uns mafiosos i uns dictadors. Que el poble grec es pronunciï, i que el que decideixi es faci, i si l'euro n'ha de quedar ressentit, que hi quedi. I que es demanin referèndums en els altres països, sobre el fet de les retallades.
 icona llapis  Idiomes

Idiomes


 

icona llapis  Articles per data


icona llapis  Articles per temaFacebook Twitter


icona llapis  Blocs i altres enllaços

font RSS

© CCOO de Catalunya

Aquesta pàgina compleix els estàndards del World Wide Web Consortium (W3C) i és accessible per a persones discapacitades.

Codi XHTML 1.0 Transitional vàlid! CSS Vàlid! Nivell A de les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.