El blog d'en Gallego
|  contrast   intranet

Societat
22/01/2012

Retallar sobre retallades. Ja n'hi ha prou

Per Joan Carles Gallego HerreraAquest pròxim dissabte, 28 de gener, la Plataforma Prou Retallades es manifesta contra les polítiques pressupostàries de la Generalitat. Moltes organitzacions de l’àmbit de la salut, l’educació, el món del treball, la cultura i l’associacionisme veïnal, juvenil, de la gent gran i cívic del país rebutgen les polítiques injustes de retallades indiscriminades i els increments de preus, que perjudiquen la immensa majoria de la ciutadania. La proposta de pressupostos per al 2012 retalla sobre les retallades del 2011. Afecten totes les partides: la despesa social segueix perdent pes en el pressupost i passa del 43,6% del 2006 al 38,7% actual, la inversió pública cau un 19,8% respecte a l’any anterior i la despesa en educació i salut és el 6,5% del PIB davant el 13% a la UE-27.

Per això, la convocatòria de la manifestació del 28-G denuncia que la proposta de pressupostos suposa un atac a l’actual model d’estat del benestar, i fa un seguit d’exigències en relació amb el reconeixement del següent:
- dret a la protecció de la salut, igual per a tothom, i a la defensa del servei nacional de salut públic i de qualitat;
- dret a l’educació pública, equitativa i de qualitat;
- dret a uns serveis públics amb ocupació de qualitat i al servei de les persones;
- dret a l’emancipació juvenil i al treball digne per als joves;
- dret a una vida digna per a tots els ciutadans i ciutadanes;
- la necessitat de prioritzar la lluita contra l’atur amb accions clares i decidides, i amb mesures i recursos suficients per garantir la protecció social de les persones aturades i d'aquelles que es troben en dificultats econòmiques, i
- la cobertura davant la indefensió dels ciutadans i ciutadanes en relació amb les seves hipoteques en cas d’impagament.

El missatge de la manca de recursos i la necessitat de les retallades que fa el Govern per justificar les seves mesures encobreix una clara estratègia de desmantellament dels serveis públics, que afavoreix els interessos privatitzadors de determinats grups econòmics i la mercantilització d’aquests serveis. Ens volen fer creure que les retallades són inevitables, volen que s’instal·li la por i la resignació entre la ciutadania amb el fals argument de la manca de recursos.

Per sortir de la crisi, necessitem un model alternatiu que aturi les agressions contra les persones, que es basi en la defensa de l’estat del benestar com a model de justícia i cohesió social. Els governs han d’apostar per una fiscalitat justa i solidària, que l’esforç contributiu al bé comú es faci en funció de la riquesa i els recursos econòmics de cadascú, que pagui qui més té i es lluiti contra el frau i l’evasió fiscal. Així es podrien recaptar milers de milions d’euros que farien innecessàries les actuals agressions a l’estat del benestar i a la cohesió social. Però també necessitem trencar (reformant i introduint l’impost a les transaccions financeres) amb l’actual dictadura del sistema financer, que, amb la complicitat dels poders públics i els organismes europeus i internacionals, segueix rebent suport amb mesures per garantir la remuneració dels interessos dels mercats financers i bancaris a costa de l’atac al model social europeu i l’abandó de les necessitats dels ciutadans i ciutadanes.

Per tot això, també el 28-G serà important que participem en la manifestació. Hi ha una altra manera de fer les coses, i hi ha recursos econòmics que no s’estan recaptant i que farien innecessàries aquestes polítiques d’ajust tant dures i injustes, així com les agressions als drets socials i laborals de la ciutadania del nostre país. Recursos que es podrien aplicar a reactivar l’economia, crear ocupació i garantir la cohesió social. Hi ha alternatives. La resignació no és cap opció.


Compartir a:

Comentaris
 


Comentari de Àngel
23/01/2012


Molt ben dit, Força!!

Comentari de Antoni Ferret i Soler
23/01/2012


En les propostes sindicals, en general i en aquest article, hi falta la demanda de la rebaixa de la jornada de treball. En aquí no hi hauria acord amb la CEOE, segur. Però això no vol dir que no s'hagi de presentar. Perquè és imprescindible per a crear més llocs de treball. Els llocs de treball no es crearan per una expansió de l'economia, que ara no es produirà (i probablement mai més). S'ha d'impulsar aquesta rebaixa de la jornada com a única manera -juntament amb les inversions públiques tipus Plan Zapatero- de crear més llocs de treball. Per tant hauria de ser una cosa sine qua non.

Comentari de Antonio Recio Prats
25/01/2012


Benvolgut company, m'agradaria que poguès fer tot el possible per evitar que el nostre sindicat signès cap cosa que hens limite mès encara la nostre precarietat laboral. De tot cor, gracies a l'avançada.

 icona llapis  Idiomes

Idiomes


 

icona llapis  Articles per data


icona llapis  Articles per temaFacebook Twitter


icona llapis  Blocs i altres enllaços

font RSS

© CCOO de Catalunya

Aquesta pàgina compleix els estàndards del World Wide Web Consortium (W3C) i és accessible per a persones discapacitades.

Codi XHTML 1.0 Transitional vàlid! CSS Vàlid! Nivell A de les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.