El blog d'en Gallego
|  contrast   intranet

Laboral
24/04/2016

Lluitar contra la pobresa i la desigualtat

Per Joan Carles Gallego HerreraOn hi ha pobresa, la llibertat individual es fa difícil d’exercir i on hi ha desigualtat, la democràcia política es dissol. Malauradament, aquest és el panorama amb què, aquest Primer de Maig, les organitzacions dels treballadors i treballadores, els sindicats, ens convocaran. No a celebrar res, sinó a reivindicar, ja que per més que es digui que és el dia dels treballadors, aquesta segueix sent una jornada de protesta, de denúncia, d’esperança. Estem instal·lats en una profunda crisi social, producte d’unes polítiques servils als interessos d’una minoria que fa créixer la pobresa salarial i social, i la desigualtat. Això, sens dubte, justifica omplir el carrer i exigir canvis.

El Primer de Maig insta la immensa majoria de la població. La pobresa i la desigualtat són un problema general, fruit de les polítiques dels governs. Les relacions socials establertes en el món del treball determinen la posició que ocupem en la societat. Ser actiu o inactiu, autònom o subaltern, ocupat o desocupat, estable o precari, formal o informal, determina l’existència material de les persones. Però l’organització social, que tradueix unes formulacions i pràctiques polítiques, provoca majors o menors injustícies, però en darrera instància pretén reproduir unes relacions de treball que en si mateixes són conflictives. Per això, en tot moment, els treballadors hem de mantenir una posició pròpia i organitzada que permeti la disputa pel repartiment just de la riquesa que el treball crea. No només a l’empresa, sinó també en la societat, que és on es materialitza i aplica bona part del producte del treball.

Ací, i arreu del món, les polítiques neoliberals dominants, amb la coerció que els permet el poder del qual disposen avui, santifiquen i imposen l’explotació i el guany privat sense escrúpols, la cobdícia sense vergonya i la mercantilització i l’individualisme sense miraments. Les injustícies socials s’instal·len i s’intenten dividir les reivindicacions a partir de barreres sociològiques invisibles. Per això és important que el Primer de Maig els treballadors i treballadores organitzats, les classes obreres sindicades, reivindiquin la lluita contra tota injustícia social, sigui on sigui. La condició assalariada de les persones configura una condició objectiva que fa confluir moltes de les lluites que protagonitzen el conflicte social i cal transformar-les en exigència de canvi polític. El neoliberalisme maltracta tothom, els treballadors, les dones, que ocupen una posició subalterna en l’escala laboral, social i cultural, els pensionistes d’avui i demà, els estudiants, que es veuen defraudats en les seves expectatives i condemnats a formes d’inserció laboral cada vegada més precàries i degradades.

El creixement econòmic no arriba a la gent, que continua patint l’atur, la pobresa i les desigualtats. Les reformes laborals han devaluat les condicions laborals dels treballadors i les treballadores, amb una ocupació majoritàriament precària i amb baixos salaris. L’atur es converteix en crònic i moltes de les persones en atur (72%) ja no reben cap prestació ni subsidi. La pobresa afecta ja el 26% de la població de Catalunya. La situació de les dones en el món laboral ha retrocedit. Els serveis públics estan al límit. Aquestes polítiques d’austeritat que continuen dominant la Unió Europea, empitjoren els drets de les persones més vulnerables, agreugen les desigualtats entre països del Nord i del Sud, i entre la població rica i la pobra. Avui aquestes polítiques amenacen la recuperació econòmica, que és feble i incerta i necessita estímuls salarials, inversió i major despesa pública, estan fent créixer els partits d’ultradreta i qüestionen el projecte social europeu.

Reivindicar treball digne i drets per a tothom és, també, rebutjar l’enriquiment il·lícit d’una minoria, mentre augmenta la pobresa i les desigualtats. Expressar la solidaritat amb totes les persones que fugen de les guerres i de la fam és denunciar les polítiques de la Unió Europea davant del drama dels refugiats. Donar suport als treballadors i les treballadores de les empreses en conflicte és, també, mostrar el suport a totes les persones sindicalistes i activistes d’arreu que pateixen agressions i assassinats.

Els drets humans i la democràcia han d’entrar a les empreses, i els empresaris han d’entendre que la llibertat sindical, la negociació col·lectiva i el dret de vaga són innegociables aquí i arreu. Hem d’exigir a les forces polítiques que cal canviar les polítiques: derogar les reformes laborals i les lleis antidemocràtiques aprovades; revertir les retallades dels serveis públics; establir un SMI just i una renda garantida; inversions estratègiques orientades a crear ocupació, la innovació i la sostenibilitat; una reforma fiscal integral i lluitar contra el frau i la corrupció. Lluitar contra la pobresa laboral i social és urgent, i cal materialitzar-ho amb un canvi de polítiques. Això és el que aquest Primer de Maig hem de fer que s’escolti.

 Compartir a:

Comentaris
 


Comentari de Alberto del Pozo Ortiz
25/04/2016


Estic d'acord amb tot el que denuncies al teu blog des de fa temps, ja ho saps. Veig amb preocupació que el públic no té consciència de fins a on està arribant la mossegada que està provocant la Gran Recessió (com denomina a la crisi l'economista Angus Deaton, premi nobel) i ningú sap com paralitzar aquesta bèstia. Crec que molts hauríem d'aixecar la veu juntament amb la teva per contrarrestar la gran mentida d'alguns governants del país i d'Europa que anuncien la sortida de la crisi, quan tots els indicadors recullen que els efectes sobre la pobresa severa són cada vegada pitjors, i en lloc d'aprovar mesures valents, estan perdent el temps preparant una nova campanya electoral...

Comentari de Antoni Ferret i Soler
25/04/2016


És clar que, on hi ha pobresa, no hi ha llibertat, i per tant la llibertat tan pregonada pels liberals i neoliberals és una fal·làcia. Per altra banda, cal redistribuir el fruit del treball en l'empresa, però cal una funció "prèvia", que és que tota la gent pugui treballar i, per tant, pugui participar en aquesta redistribució. Una reforma fiscal que, diguem, dobli la pressió fiscal sobre les rendes altes, els patrimonis alts i les grans fortunes, començant per regularitzar el frau fiscal, de manera que puguin sortir aquests 96.000 milions que reclama Podemos, per exemple, d'inversió pública. Forta inversió pública que pugui crear llocs de treball, més els que es creïn amb la reducció de la jornada laboral, més els que es creïn amb l'engruiximent de l'Estat del benestar. Mesures radicals, que no ho són tant, si bé ens ho mirem, que són mesures normals i corrents necessàries.
 icona llapis  Idiomes

Idiomes


 

icona llapis  Articles per data


icona llapis  Articles per temaFacebook Twitter


icona llapis  Blocs i altres enllaços

font RSS

© CCOO de Catalunya

Aquesta pàgina compleix els estàndards del World Wide Web Consortium (W3C) i és accessible per a persones discapacitades.

Codi XHTML 1.0 Transitional vàlid! CSS Vàlid! Nivell A de les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.