El blog d'en Gallego
|  contrast   intranet

Política
29/03/2010

Amb el jutge Garzón, fer memòria i fer justícia

Per Joan Carles Gallego Herrera
Fa dies vaig signar un document de suport al jutge Garzón. Quan em van proposar fer-ho no vaig dubtar gaire, ja que em sembla que hi ha un fort retrocés en la credibilitat de la justícia del nostre Estat de dret. És una absurditat i una injustícia el que està passant amb el seu processament i tot el que l'envolta. Amb la recollida de signatures entenc que es vol mostrar la solidaritat amb el jutge Baltasar Garzón i amb totes les persones que, com ell, actuen amb valentia davant els crims contra la humanitat.

La greu campanya de difamació i de persecució política promoguda pels sectors ultraconservadors, que podria suposar la separació del magistrat de la carrera judicial, em sembla un despropòsit i, a més, qüestiona el funcionament de la justícia, que cada cop genera menys confiança. Em preocupa el greu precedent que significa veure com s'actua contra qualsevol membre de la magistratura que s'atreveix a qüestionar la vigència o la validesa d'uns instruments d'impunitat que van ser creats pel mateix règim franquista. Convindria que no oblidéssim que, l'any 2008, el Comitè de Drets Humans de les Nacions Unides va recomanar a l'Estat espanyol la derogació de la "Ley de Amnistía" de 1977.

El jutge Garzón ha instruït la causa contra els crims de lesa humanitat comesos pel franquisme arran del cop d'Estat contra la legalitat constitucional republicana el juliol de 1936, la Guerra Civil i la postguerra. Amb això volia buscar les persones desaparegudes i recuperar les restes mortals de les persones assassinades, volia completar la veritat i retornar la dignitat a les víctimes, als seus familiars i a la societat mitjançant resolució judicial. El Tribunal Suprem, en comptes de resoldre els recursos i les qüestions pendents en relació amb altres causes contra els crims del franquisme, ha admès a tràmit les querelles presentades pels grups d'extrema dreta al•legant una presumpta prevaricació del jutge Garzón en la seva investigació dels crims del franquisme.

Per aquests motius, CCOO de Catalunya hem aprovat una resolució en suport del jutge Garzón, perquè creiem que a banda del suport a l'actuació també hem d'aixecar la veu contra aquesta manera d'actuar del Tribunal Suprem.

I parlant de justícia, què fa el Departament de Treball amb el dret de vaga?

Els sindicats de l'empresa que gestiona les autopistes catalanes ha declarat vaga per defensar les condicions de treball. Davant la convocatòria l'empresa decideix aixecar les barreres del peatge perquè els vehicles passin sense pagar i evitar situacions conflictives. Aleshores el Departament de Treball dicta serveis mínims per obligar una presència del 50% dels treballadors per garantir el cobrament dels peatges.

Em preocupa la manca de criteri del Departament de Treball en aquest assumpte i l'abús d'autoritat que mostra a l'hora d'aplicar la llei de vaga. Ni la vaga ni la reacció de l'empresa perjudiquen cap dret dels ciutadans i ciutadanes. Quin sentit té dictar com a servei essencial el cobrament dels peatges? Què es vol protegir, el dret del ciutadà o el dret de l'empresa? És absurd. L'empresa, que és més llesta i ho té clar, aixeca les barreres per garantir que qui vulgui fer vaga la faci i així s'evitin conflictes. És perillós que el Departament de Treball posi el dret (en aquest cas el de vaga) al servei de l'economia i no de la ciutadania.

La vaga, però, l'han seguit més del 90% dels treballadors que tenien assignada feina en els torns afectats. Un volum important (encara per quantificar) dels que no han fet vaga per estar de descans o en serveis mínims subscriuen l'adhesió i sol•liciten que se'ls descompti la part del salari corresponent a les hores de vaga i que es destini al compte de la Creu Roja que gestiona el fons d'ajudes a les víctimes del terratrèmol d'Haití. Una lliçó.Compartir a:

Comentaris
 


Comentari de Ovidi Huertas
29/03/2010


Lamentable lo dels serveis minims de la vaga d'autopistes, lamentable.
Si aquest tripartit es qui ha de defensar els derets dels treballadors i treballadores anem apanyats.
El que deia, lamentable tot plegat. estria bé que la Sra Serna no tornes a apareixer a cap acte de CCOO durant una temporada, no l'hi donem mes bola que ja veiem com ens paga.
 icona llapis  Idiomes

Idiomes


 

icona llapis  Articles per data


icona llapis  Articles per temaFacebook Twitter


icona llapis  Blocs i altres enllaços

font RSS

© CCOO de Catalunya

Aquesta pàgina compleix els estàndards del World Wide Web Consortium (W3C) i és accessible per a persones discapacitades.

Codi XHTML 1.0 Transitional vàlid! CSS Vàlid! Nivell A de les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.