El blog d'en Gallego
|  contrast   intranet

Política
05/04/2010

De què parlem quan parlem de corrupció?

Per Joan Carles Gallego HerreraAquests dies assistirem de nou a una nova allau informativa sobre el cas Gürtel, en el qual se'ns parlarà d'una trama de finançament il•legal del PP. Però possiblement el tractament dels fets girarà al voltant de les desqualificacions partidàries, les anècdotes de les actuacions personals o la relativització del "tothom ho fa".

Amb tota l'allau informativa podem acabar oblidant de què estem parlant. El diccionari de la llengua defineix "corrompre" com "alterar una substància tornant-la putrescent, insana; impurificar l'ambient; desviar de la rectitud del deure, viciar, pervertir; induir a obrar il•legalment; subornar algú; pervertir o seduir una persona". I defineix "corrupte" com "corromput, que es deixa subornar, pervertir o viciar" i "corruptor" com "que corromp". Si parlem de tot això no podem pensar que estem només davant d'un delicte, que ho és, sinó que hem de ser conscients que hi ha un marc social i polític que possibilita aquestes pràctiques.

Per tant, cal establir mecanismes i regulacions per evitar que torni a passar. Cal reforçar i millorar instruments i regulacions existents i crear-ne d'altres. Si no, molt probablement acabarà sent un episodi més de la vida social i política del país, que es repetirà quan les condicions ho permetin. I així acabarem integrant en el paisatge del país els "casos" Gürtel, Palma Arena, Filesa, Marbella, Palau o Millet, entre d'altres.

Cal insistir als poders públics i a les institucions que es dotin de codis de transparència i de bon govern, que obliguin al rendiment de comptes i que impregnin d'uns valors ètics l'actuació pública. El rendiment de comptes ha de ser un requeriment a tota organització, pública o privada, a explicar a la societat allò que fa i a acceptar la responsabilitat dels seus actes. Cal evitar que es mantingui instal•lada la idea que els recursos públics són propietat de qui els gestiona, sigui el poder polític o el gestor públic, sigui el titular de la subvenció o la concesió.

Rendir comptes ho ha de fer el Govern i l'Administració pública, per descomptat, fent més transparents els beneficis socials dels recursos que gestiona, dels ingressos públics que recapta. Però també els partits, les organitzacions empresarials i sindicals, les fundacions, les associacions, les comunitats religioses i les organitzacions no governamentals, tot el complex entramat que es denomina societat civil ha de transparentar davant la societat el que és i el que fa, per què ho fa i amb què. I també cal exigir aquesta rendició de comptes a les empreses, ja que la seva responsabilitat social va més enllà de les exigències que tenen amb els seus accionistes.

Si relacionem informació, transparència i participació, podrem abordar més bé alguns dels problemes que tenim, i potser així Govern i partits, entitats, organitzacions socials i empreses actuaran en funció dels seus fins explícits i ho faran amb coherència i conducta ètica. Potser així les pràctiques d'enriquiment privat, de tràfic d'influències, de clientelisme i d'arbitrarietat, de finançament il•legal, de malbaratament de recursos, etc., poden ser tractats com a delictes i les persones imputades com a delinqüents.Compartir a:

Comentaris
 


Comentari de Antoni Ferret
07/04/2010


També és corrupció la concertació de contractes temporals per a feines fixes, per part dels empresaris.
 icona llapis  Idiomes

Idiomes


 

icona llapis  Articles per data


icona llapis  Articles per temaFacebook Twitter


icona llapis  Blocs i altres enllaços

font RSS

© CCOO de Catalunya

Aquesta pàgina compleix els estàndards del World Wide Web Consortium (W3C) i és accessible per a persones discapacitades.

Codi XHTML 1.0 Transitional vàlid! CSS Vàlid! Nivell A de les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.