El blog d'en Gallego
|  contrast   intranet

Societat
21/06/2010

Així no

Per Joan Carles Gallego Herrera"Així no" és el lema amb què es convoca la vaga del 29 de setembre i que també serveix per cridar a la manifestació del 30 de juny. Un lema que vol expressar que el camí que el Govern ha iniciat de desmuntar l'actual marc de drets laborals i socials per abordar la crisi ens porta a un futur d'inseguretats i injustícies que hem d'aturar i reescriure. Per això a continuació copio unes cites de Zygmunt Bauman a Mundo consumo que m'han fet pensar en algunes de les contradiccions polítiques i socials del que està passant.

"Un Estat és "social" quan promou com a principi l'aplicació d'una assegurança col•lectiva i sostinguda de forma comunitària contra l'infortuni individual i les seves conseqüències... Sense aquesta assegurança col•lectiva difícilment hi hauria estímuls per a la implicació política (i, menys encara, per a la participació en el ritual democràtic de les eleccions, ja que no és probable que d'un Estat polític que no és -i que es nega a ser- un Estat social es pugui esperar cap salvació."

"Així com la capacitat d'aguantar que té un pont no es mesura per la fortalesa dels seus pilars, sinó per la del pilar més feble, i el viaducte es construeix aleshores a partir d'aquest pilar, la confiança i els recursos d'una societat es mesuren per la seguretat, els recursos i l'autoconfiança dels seus sectors més febles i creix a mesura que aquests sectors creixen."

"La justícia social i l'eficiència econòmica, la lleialtat a la tradició de l'Estat social i la capacitat per modernitzar-se amb rapidesa (i, el que és més significatiu, amb un dany escàs o nul per a la cohesió i la solidaritat socials), no tenen per què estar confrontades i, de fet, no ho estan."

Avui sembla clar que la manera amb què s'aborda la crisi al nostre país qüestiona un model social que vol equilibrar igualtat i llibertat amb l'existència de drets i garanties que donin seguretats i certeses a l'individu. Les reformes que presenta el Govern, pla d'ajust de la despesa pública i social, reforma laboral, reforma de les pensions, s'orienten a afeblir l'Estat social introduint desregulacions i privatitzacions.

En una societat de consum la llibertat d'elecció es consagra com el dret màxim. Però això comporta riscos, ja que se sustenta en la individualització i la privatització de la recerca de la felicitat. I sense les seguretats que permeten els drets i garanties de protecció social o laborals es generen incerteses i temors paralitzants, que poden comportar importants fractures socials i frens al progrés econòmic, social i personal.

De tota manera el llibre cita també una frase de Václav Havel: "L'esperança no és un pronòstic, sinó una arma que, junt amb el coratge i la voluntat, hauríem d'aprendre a utilitzar." Amb un cert optimisme, més enllà de la descripció de la realitat, hem de pensar que és possible canviar-la. Hi ha altres maneres d'abordar la resposta als problemes econòmics i socials i poden assolir-se si hi esmercem esforços i rigor.

Per això, el proper 30 de juny aniré a les manifestacions i el 29 de setembre a la vaga general, perquè les retallades de drets que apunten les reformes presentades, a més d'inútils i injustes, apunten un model social on es volen trencar uns equilibris de drets, d'igualtat i de llibertat, que poden posar en qüestió la cohesió social i fer perillar la convivència social.
 


Compartir a:

Comentaris
 


Comentari de excurranta
23/06/2010


V E R G O N Z O S O!!!!!!!!!11, si señor, verguenza me dá lo que he leído hoy en e-noticies y otros medios, " la Generalitat  dá a dedo a CCOO y UGT 3 millones de euros despues de la huelga de funcionarios", mi pregunta es clara:
¿que ha sido un premio por el pinchazo de la huelga?
¿que es un premio por lo obedientes que sois?
¿decimos de la crisis y tijeretazos, reformas laborales, que según dicen ustedes están en contra, y reciben millones por detrás?
¿saben como se lo toman las miles de familias que subsisten gracias a las ayudas de los abuelos?
O sea su enunciado queda de puta madre, pero la realidad es bien distinta,la generalitat adeuda dinero a discapacitados, miles de escuelas aún son barracones, las listas de espera en la Sanidad Pública son vergonzosas, las becas escolares sólo son para inmigrantes, saben ustedes todo ésto, o sólo se dedican a pillar dinero público que haría falta en otras areas desfavorecidas.

Ponerlo en la WEB la noticia, para que muchos lo sepan,

MANTENEROS DE LOS AFILIADOS, QUE CADA DÍA SON MENOS, GRACIAS A LAS POLÍTICAS QUE LLEVAIS DE ALFOMBRA Y FELPUDO.
CADA DÍA ME DÁN MÁS ASCO LOS SINDICATOS!!!

Comentari de excurranta
25/06/2010


sobre la Huelga de hoy de renfe, convocada por CCOO y CGT, quisiera poner un calificativo, pero prefiero ahorrármelo porque sería demasiado soez, ¿no podrían haberla aplazado para otra fecha aunque sólo hubiese sido por sensibilidad con lo ocurrido ayer?, después de ver los intereses para convocar una huelga general dentro de 3 meses, se vé claramente que de solidaridad con los fallecidos y heridos de ayer ustedes no tienen ninguna.
 icona llapis  Idiomes

Idiomes


 

icona llapis  Articles per data


icona llapis  Articles per temaFacebook Twitter


icona llapis  Blocs i altres enllaços

font RSS

© CCOO de Catalunya

Aquesta pàgina compleix els estàndards del World Wide Web Consortium (W3C) i és accessible per a persones discapacitades.

Codi XHTML 1.0 Transitional vàlid! CSS Vàlid! Nivell A de les Directrius d'Accessibilitat per al Contingut Web 1.0 del W3C-WAI

La teva privacitat és important

Utilitzem galetes (cookies) pròpies i de tercers per analitzar el web, permetre el funcionament d’un xat, donar suport i resoldre dubtes dels usuaris, personalitzar les opcions de navegació per a la nostra web i oferir la possibilitat de compartir i d’interactuar amb les xarxes socials. Mitjançant l’acceptació d’aquesta informació, se n’accepta expressament l’ús. En tot cas, es pot obtenir més informació sobre la nostra política de galetes o saber com deshabilitar-les o desactivar-les amb la informació que es mostra aquí.